Foto's verkopen

Fotografie is een dure hobby. Daarom helpt Fotografietips.nl je om geld te verdienen met je foto's. Er zijn diverse internationale sites waar je jouw foto's kunt aanbieden voor de verkoop. Fotografie tips.nl heeft de beste stock bureaus voor jou op een rij gezet en geeft tips om snel van start te gaan met verkopen.

Hoe gaat het verkopen in zijn werk?

Zorg dat je een aantal zaken vooraf regelt:

Een aantal sites vraagt ter controle om een scan van je paspoort. Zorg dat je jouw paspoort als .jpg bestand gereed hebt. Selecteer minimaal 10 van je beste foto's in .jpg formaat. Jouw foto's worden pas ter verkoop aangeboden zodra een beperkt aantal, bij de meeste sites 10 stuks, is beoordeeld en goedgekeurd. Zorg ervoor dat je foto's scherp zijn, geen ruis bevatten, een goede compositie hebben, interessant zijn voor commerciële doeleinden en het onderwerp origineel is of de foto van uitzonderlijke kwaliteit. Een aantal stock bureaus verwacht dat je vooraf een vragenlijst invult. Geef je niet het juiste antwoord op de (eenvoudige) vragen dan wordt je niet toegelaten. Alle stock bureaus zullen de eerste foto's keuren voordat je wordt toegelaten. De criteria verschillen sterk per stock bureau. Foto's die bijvoorbeeld door Shutterstock direct worden afgewezen, worden door 123rf zonder problemen opgenomen. Pas als (een deel van) je eerste foto's zijn goedgekeurd worden ze ter verkoop aangeboden en kan je de rest van je foto's uploaden. Daarbij zal je jouw foto's in een categorie moeten plaatsen en een titel en trefwoorden bedenken.

De foto's worden wereldwijd ter verkoop aangeboden voor een prijs variërend van $1,- en $5,-. Geen hoog bedrag misschien maar als je een groot aantal foto's upload, zal het je verbazen hoe snel het aantal verkopen kan oplopen. Bovendien kan het bedrag per foto flink oplopen als de foto bestemd is voor print in hoge oplage of als de koper bereid is de rechten van de foto te kopen. Een aantal stock bureaus biedt je een hoger vergoedingspercentage als je jouw foto's exclusief via hun site verkoopt. Wij raden je aan om eerst je foto's via meerdere stock bureaus te verkopen en pas exclusief voor één stock bureau te werken als de verkoop hier na verloop van tijd aanzienlijk hoger is.

Beginnen met geld verdienen!

Scan van je paspoort en een aantal van je beste foto's gereed? Dan kan je beginnen met je aan te melden bij onderstaande stock bureaus! Succes met verkopen!

Dreamstime

Voor ons de nummer één wat verkopen betreft. De eisen zijn iets strenger dan bij 123rf maar soepeler dan bij Shutterstock. Het toewijzen van categorieën en keywords is heel eenvoudig en het uploaden van de foto's kan via ftp of met meerdere tegelijk via de website van Dreamstime. Het uploaden gaat redelijk snel. Foto's worden met name beoordeeld op technische criteria. Er wordt een maximum aantal foto's van hetzelfde onderwerp geaccepteerd. Verkoopprijzen varieren van $1,00 tot $8,00 en het percentage voor de fotograaf varieerd van 25% tot 60%. Meld je nu aan bij Dreamstime!

123rf

Stelt geen hoge eisen aan de foto's. De verkopen per foto zijn matig maar omdat ze veel foto's accepteren zijn de totale verkopen redelijk. Meerdere foto's kunnen tegelijk geupload worden en gaat redelijk snel. Voor je met uploaden kan starten moet je een kopie van een identiteitsbewijs opsturen. 123RF is een uitstekend stock bureau om snel van start te gaan met je verkopen. Meld je nu aan bij 123rf!

Bigstock

Na het aanmelden en het doorlezen van de handleiding kan je direct foto's uploaden bij Bigstockphoto. Foto's worden op Bigstockphoto verkocht voor prijzen variërend van $0,50 tot $3,00 waarvan 30% aan de fotograaf wordt uitgekeerd. Meld je nu aan bij Bigstock!

logo for fotografietips

© fotografietips.nl